آیا متوجه شده اید که بدون استرس یا نگرانی زیادی میتوانید احساسات خود را مدیریت کنید؟ آیا میتوانید با احساسات دیگران ارتباط برقرار کنید و بهتر از اغلب افراد احساسات تان را نشان دهید؟ اگر این طور است، پس احتمالا هوش هیجانی بالایی دارید.
هوش هیجانی چیست؟
هوش هیجانی توانایی درک احساسات خود و دیگران، مدیریت ، ارزیابی و ابراز آن به شکلی صحیح است. مانند هر جنبه دیگری از هوش بشری، برخی افراد هوش هیجانی بالاتری نسبت به دیگران دارند. برخی از ما با این هوش به دنیا می آییم و برخی از این هوش بی بهره ایم. خبر خوب آن است که برای تقویت هوش هیجانی راهکارهایی وجود دارد که در نتیجه آن بهتر می توانید با دیگران ارتباط برقرار کنید. اگر کسی بتواند بر این جنبه از هوش خود تسلط پیدا کند کارهایی را میتواند انجام دهد که افراد بی بهره از هوش هیجانی قادر به انجام آن نیستند. کارهایی از جمله :
-
احساسات دیگران را درک می کنند
اولین نشانه افراد با هوش هیجانی آن است که احساسات دیگران را متوجه می شوند. یکی از بزرگترین عناصر هوش هیجانی همدلی است و افراد دارای هوش هیجانی نسبت به سایرین همدلی بیشتری از خود نشان می دهند . از آنجایی که آنها همدلی زیادی دارند، راحت تر احساسات دیگران را متوجه می شوند. این کار در نهایت ارتباط برقرار کردن با انها را ساده تر می کند. ما در زندگی مجبوریم با افرادی از زمینه های قبلی و خلق و خوهای متفاوت ارتباط برقرار کنیم . یکی از عناصر کلیدی در داشتن روابط سازنده با دیگران درک احساسات آنها است و افراد دارای هوش هیجانی در این کار تخصص بالایی دارند
-
به شدت درونگرا هستند
افرادی که دارای هوش هیجانی هستند فقط به این دلیل که میدانند چطور با دیگران برخورد کنند باهوش نیستند. آنها باهوشند زیرا نحوه برخورد با خودشان را می دانند. مثلا به شدت درونگرا هستند. آنها میتوانند علت احساسات خود را تجزیه و تحلیل کنند. برای مثال هر زمان که عصبانی یا حتی خوشحال می شوند میتوانند منشا احساسات خود را پیدا کنند. در حالیکه دیگران نیازمند کمک از جانب دیگران به جهت درک احساسات آنها هستند، افرادی که هوش هیجانی دارند به طور شهودی تر معنای احساسات خود را درک می کنند.
-
میتوانند و میخواهند احساسات خود را با دیگران در میان بگذارند
بسیاری از افراد احساسات خود را می شناسند و کاملا با آن منطبق هستند. با این حال افرادی که از نظر هیجانی باهوشند تنها متوجه احساسات خود نمی شوند. آنها همچنین میدانند که چطور به شیوه صحیحی احساسات خود را با دیگران در میان بگذارند .
منظور از شیوه صحیح در اینجا چیست؟ یعنی افرادی که از نظر هیجانی باهوشند میدانند چطور بدون آنکه باری بر روی دوش دیگران بگذارند احساسات خود را بیان کنند. برای مثال به جای آنکه عصبانیت خود را از محیط کار یا روابط میان فردی شان نشان دهند روشهای بهتری برای بیان احساسات خود پیدا می کنند. همچنین به این معناست که شنوندگان بسیار خوبی هستند. شنونده خوب بودن تنها به معنای نشستن و گوش دادن به صحبتهای دیگران نیست. افردی که هوش هیجانی دارند همدلانه به صحبتهای دیگران گوش می کنند و این کار آنها را قادر می سازد تا دقیق گوش کنند و سوالات مهمی بپرسند. برای همین است که صحبت کردن با آنها برای مردم آسان است. آنها کاری می کنند تا دیگران حرفهای دلشان را بزنند. این ویژگی در بین همه افراد وجود ندارد.
-
میتوانند احساسات خود را کنترل کنند
یکی از سختترین کارها برای انسانها تنظیم کردن احساسات شان است. برای همین است که بسیاری از مردم به دلیل حسادت یا عصبانیت جرمهای غیرقابل وصفی را مرتکب می شوند. اما اتفاقات بد تنها به دلیل احساسات منفی نمی افتد. بسیاری از افراد از روی شادی مفرط اشتباهات بزرگی را مرتکب می شوند. برای همین است که افراد باید ظرفیت خود را برای کنترل احساسات شان بالا برده و تصمیماتی معقولانه بگیرند. متاسفانه افراد کمی قادر به انجام این کار هستند. اما این کار برای افرادی که دارای هوش هیجانی دارند بسیار آسان است. درون گرا بودن بسیار خوب است اما جادوی واقعی دانستن نحوه کنترل کردن احساسات خود بعد از پی بردن به آنهاست و این کاری است که افراد دارای هوش هیجانی در آن تبحر دارند. آنها بهتر از هر کسی می دانند که چطور احساسات خود را کنترل کنند.
-
مهارتهای اجتماعی بالایی دارند
معمولا افراد، برون گرایی و هوش هیجانی را با یکدیگر اشتباه می گیرند. اما این همیشه درست نیست. بسیاری از افراد برونگرا هوش هیجانی بالایی دارند اما این بدان معنا نیست که همه افراد برونگرا از هوش هیجانی بالایی برخوردارند . چه فردی که هوش هیجانی دارد برونگرا باشد یا نه، یک چیز قطعی است. آنها معمولا مهارتهای اجتماعی بالاتری نسبت به دیگران دارند. از آنجایی که آنها قادر به درک احساسات خود و دیگران هستند میدانند که چطور با دیگران صحبت و با آنها ارتباط برقرار کنند. اگر کسی میتواند ارتباطات اجتماعی خود را به راحتی جهت دهی کنید میتواند نشانه آن باشد که از نظر اجتماعی دارای هوش بالاست. این مهارت آنها را از دیگران متمایز می کند زیرا تنها در افراد معدودی دیده می شود.
-
انگیزه دارند
یک نکته در مورد افرادی که هوش هیجانی دارند آن است که از دیگران انگیزه بیشتری دارند . از آنجایی که آنها بهتر از دیگران میتوانند احساسات خود را کنترل کنند، و از طریق مجراهای مناسبی ابراز کنند، برای رسیدن به اهدافشان بهتر میتوانند به خود انگیزه بدهند . که البته منطقی است. از آنجایی که آنها به شدت درونگرا هستند میدانند که چه چیزی از نظر احساسی حال آنها را بهتر می کند. این یعنی آنها میتوانند صرف نظر از اتفاقاتی که برایشان می افتد استراتژی هایی را برای متمرکز و با انگیزه ماندن پیدا کنند.
-
از اشتباهات احساسی خود درس می گیرند
منظور این نیست که افرادی که هوش هیجانی دارند اشتباه نمی کنند. آنها نیز مانند هر فرد دیگری در ارزیابی و ابراز احساسات خود دچار خطا می شوند. اما دو ویژگی آنها را از دیگران متمایز می کند. اول آن است که آنها اشتباهات کمتری نسبت به افراد دیگر مرتکب می شوند. و دوم آنکه از اشتباهاتشان درس می گیرند . اکثر افراد بارها و بارها دچار اشتباهات احساسی می شوند. این اشتباهات معمولا به قدری بد هستند که باعث می شوند علاقه ای به یادگیری از آنها نداشته باشند. اما افرادی که هوش هیجانی دارند همیشه به دلیل درونگرا بودن متوجه اشتباهات احساسی خود می شوند. و چون نحوه کنترل احساسات خود را میدانند همیشه راهی برای درس گرفتن از اشتباهاتشان پیدا می کنند.
-
روشن فکر ترند
افرادی که هوش هیجانی دارند روشن فکر ترین افراد هستند. دلیل آن ساده است، چون آنها راحتتر با دیگران همدلی می کنند باز کردن ذهنشان ساده تر است – حتی در زمانی که با احمقانه ترین نظریه ها روبه رو می شوند. این ایده ها معمولا به نظر آنها احمقانه نمی آید زیرا آنها توانایی عجیبی در قرار خود به جای دیگران و نگاه کردن به همه چیز از زاویه دید آنها دارند . این امر باعث روشن فکر شدن آنها می شود.