۹ نکته تربیتی برای جلوگیری از لجباز شدن کودکان

9 نکته تربیتی برای جلوگیری از لجباز شدن کودکان
امتیاز به این post

 

 

بد رفتاری کودکان دلایل زیادی دارد، اما شایع ترین دلیل این کارشان آن است که خسته شده اند و حوصله شان سر می رود. از طرفی اگر کودک چند بار بتواند با یک رفتار بد کارش را پیش ببرد و به خواسته اش برسد، به این روش و این نوع رفتار عادت می کند. گاهی اوقات هم دلیل شیطنت کودکان میل به قدرت طلبی آنهاست چون با این کار می توانند کنترل امور را در دست بگیرند. بنابر این لازم است که بدانید چطور به شکل مناسبی با این رفتارهای کودک برخورد کنید.

۱- در موقعیت های مختلف رفتار آرام تری داشته باشید

کودکان اغلب دوست دارند از والدین خود تقلید کنند. پس ما باید با رفتار و اعمال خود الگوی خوبی برای فرزندان مان باشیم و آرام بودن را به آنها بیاموزیم. هنگامی که کودک شروع به بد اخلاقی و بد رفتاری می کند، اگر شما هم سرش فریاد بزنید در واقع دارید بد اخلاقی را برایش مساله ای طبیعی جلوه می دهید. در نتیجه باید روش دیگری را برای مواجه شدن با احساسات فرزندتان انتخاب کنید.

حتما بخوانید:   8 اشتباهی که نباید در پیدا کردن عشق حقیقی تان مرتکب شوید

۲- چند گزینه پیشنهاد دهید تا کودک بتواند تصمیم بگیرد که می خواهد چه کاری انجام دهد

به گفته دکتر آنجی کرینور، دادن حق انتخاب به فرزند شما کمک می کند تا نیازش به حس کنترل را برآورده نماید. مثلا اگر کودک باید هم اسباب بازی هایش را جمع کند و هم مسواک بزند، از او بپرسید که دوست دارد اول کدام کار را انجام دهد.

۳- تنقلاتی همراه خود داشته باشید

خیلی اوقات بد رفتاری کودکان به خاطر گرسنگی است، بنابر این هر موقع خواستید همراه فرزندتان از خانه بیرون بروید مقداری خوراکی به همراه ببرید.

۴- نتایج منفی احتمالی بد رفتاری را برای کودک توضیح دهید

وقتی فرزندتان از شما می پرسد که چرا نباید کاری را انجام بدهد، “برای اینکه من اینطور میگم” واقعا نمی تواند جواب خوبی باشد. سعی کنید همیشه با کودکان صحبت کنید و برای آنها توضیح دهید که در صورت بد رفتاری چه اتفاقاتی ممکن است بیفتد و چرا نباید برخی کارهای خاص را انجام دهند. کودکان را از عواقب طبیعی کارهایشان آگاه کنید تا این مهارت را یاد بگیرند و بعدا بتوانند تصمیمات بهتری برای خود اتخاذ کنند.

۵- در خانه قوانینی را مشخص کنید و برای رعایت آنها به کودک پاداش بدهید

با همکاری فرزندان تان قوانینی تعیین کنید. مثلا شب ها تماشای تلویزیون بعد از ساعت مشخصی ممنوع باشد، بچه ها در شستن ظروف کمک کنند، مسواک بزنند و در زمان مناسبی بخوابند. می توانید برنامه ماهانه ای هم تنظیم کنید و آن را روی کاغذ بنویسید. به کودک بگویید که اگر برای مدت معینی (مثلا یک ماه یا یک هفته) برنامه را به درستی اجرا کند، می تواند از بین چند جایزه یکی را برای خود انتخاب کند.

حتما بخوانید:   ۷ نشانه دوست ساختگی

۶- برای نقض قوانین عواقبی منطقی در نظر بگیرید

هر نوع رفتار غلط باید پیامدهای منطقی خودش را داشته باشد. به عنوان مثال اگر فرزند شما نمی خواهد سالادش را بخورد اجازه خوردن دسر را هم نخواهد داشت، یا اگر نمی خواهد اسباب بازی های خود را جمع کند به او اجازه نمی دهید تا فردا با آنها بازی کند. این روش برای بچه هایی که با مشکل خاصی درگیر هستند خوب است. اما حواس تان باشد که عواقب غیر منطقی و نامربوطی برای کارهای فرزندتان در نظر نگیرید (مثلا این که اگر نمی خواهد غذایش را بخورد، باید گاراژ را تمیز کند).

۷- حواس کودک را پرت کنید

طبق اعلام آکادمی علوم اطفال آمریکا، گاهی اوقات دلیل بد رفتاری بچه ها این است که حوصله شان سر رفته یا کار بهتری به ذهن آنها نمی رسد. بنابر این اگر کاری برای انجام دادن به آنها بدهید (مخصوصا کاری که برایشان سرگرم کننده و لذت بخش هم باشد) می توانید توجه شان را به جای شیطنت، به سمت یک کار خوب سوق دهید.

۸- سعی کنید نظر بچه ها را بپرسید و درباره راه حل مشکلات با آنها صحبت کنید

از کودک بپرسید که آیا مشکلی وجود دارد یا چیزی او را آزار می دهد؟ اگر مشکلی در کار است درباره اش با فرزندتان حرف بزنید. سعی کنید نظرات و افکار او را در این باره بپرسید. ببینید به نظر فرزندتان برای رفع مشکل چه کار باید کرد. اگر پاسخی به ذهن خودش نمی رسد کمی به او کمک کنید، ولی یادتان باشد مهم این است که کودک احساس کند خودش در حال برطرف کردن مشکلش است، و تشویق او را هم از یاد نبرید.

حتما بخوانید:   چرا درون گرا ها کارمندان فوق العاده ای هستند؟

۹- در مقابل احساسات فرزندتان همدلی نشان دهید و برای کمک به او اقدام کنید

طوری رفتار نکنید که انگار کودک بد است یا شیطنت می کند، بلکه به او نشان دهید که خودش و احساساتش را درک می کنید. از آنجا که احساسات نقش بسیار مهمی در رفتارهای کودک دارد، خوب است که همیشه در برابر احساسات فرزندتان همدلی داشته باشید. مثلا گفتن “من می دانم از این که امروز نمی توانیم به ساحل برویم ناراحتی، ولی هوا خراب است. بیا به جایش با هم یک کار دیگر انجام بدهیم” می تواند خیلی کمک کننده باشد.

 

شما برای مواقعی که فرزندان تان بد رفتاری می کنند چه راهکاری دارید؟ ممنون می شویم اگر تجربیات خود را با سایر خوانندگان به اشتراک بگذارید!

 

 

از سراسر وب

  • کارخانه ظروف یکبارمصرف