در آمریکا هر سال ۲۴۰ میلیون و به عبارتی هر روز بیش از ۶۰۰ هزار تماس با شماره تلفن اورژانس ثبت می شود. پیش بینی آینده و آمادگی در مقابل تمام خطرات غیرممکن است، ولی می توانید با خواندن این مقاله روش هایی را یاد بگیرید که شاید روزی باعث نجات جان شما یا اطرافیان تان شوند.
۱- با کمک یک صندلی راه تنفس را باز کنید
مانور هایملیخ (Heimlich maneuver) یکی از تکنیک های سریع و موثر کمک های اولیه در موارد خفگی است. خفگی هنگامی اتفاق می افتد که جسمی خارجی مانند غذا، اسباب بازی یا سایر چیزهای کوچک مسیر هوا به ریه را مسدود کند. مراحل انجام مانور هایملیخ به شرح زیر است:
- پشت سر فرد دچار خفگی بایستید (در مورد کودکان بهتر است روی زانوها بنشینید)
- دستان خود را دور شکم او قرار داده و قفسه سینه اش را کمی به سمت جلو خم کنید
- یک دست را مشت کنید و با دست دیگر آن را بگیرید و دستها را کمی بالاتر از ناف وی قرار دهید
- با حرکاتی سریع شکم او را فشار دهید، طوری که انگار می خواهید وی را از روی زمین بلند کنید، و این کار را تا زمانی که مجاری تنفسی اش باز شود ادامه دهید
اگر خودتان دچار حالت خفگی شده اید و کسی هم نیست که کمک تان کند، می توانید از پشتی صندلی برای وارد کردن فشار به شکم خود استفاده کنید.
۲- از هدفون یا سیم شارژر برای بند آوردن خونریزی استفاده کنید
اگر خودتان یا شخص دیگری دچار خونریزی شریانی شده است (خون قرمز روشن که حالت تپش یعنی جهش های متوالی هم دارد)، می توانید با استفاده از ابزاری به نام تورنیکت موقتا خونریزی را متوقف کنید. قطعا بهتر است از تورنیکت های تجاری موجود در بازار استفاده کرد، ولی در موقعیت های اورژانسی اگر به تورنیکت دسترسی نداشتید می توانید از وسایلی که در اطراف تان وجود دارد کمک بگیرید.
وسایلی مثل شارژر موبایل و سیم هدفون بسیار باریک تر از تورنیکت هستند، بنابراین باید فوق العاده احتیاط کنید و فقط در صورت اضطرار و به عنوان آخرین راه حل آنها را به کار ببرید.
- پارچه ای را حدود یک اینچ (۵/۲ سانتیمتر) بالاتر از زخم قرار دهید. این پارچه کمک می کند تا کابل نازک آسیب کمتری به پوست برساند.
- کابل را روی پارچه قرار دهید و محکم دور عضو ببندید.
خونریزی باید در عرض ۲ دقیقه متوقف شود. به خاطر داشته باشید که در صورت امکان تورنیکت نباید بیش از ۲ ساعت بسته بماند.
۳- از تلفن همراه خود برای ارسال پیام های درخواست کمک استفاده کنید
اکثر تلفن های هوشمند دارای چراغ قوه داخلی هستند، ولی حتی اگر باتری گوشی هم خالی شده باشد تلفن همراه در شرایط اضطراری می تواند مفید واقع شود. از صفحه آن برای انعکاس نور خورشید یا ماه استفاده کنید. بازتاب نور هم مثل نور یک چراغ قوه از فاصله های دور قابل مشاهده است.
کد مورس برای SOS (درخواست کمک) را هم به خاطر بسپارید: ۳ نقطه (روشن و خاموش شدن سریع نور)، ۳ خط (روشن و خاموش شدن طولانی تر) و دوباره ۳ نقطه.
۴- با یک باتری و فویل بسته بندی آدامس آتش روشن کنید
اگر لازم است آتش روشن کنید و کبریت یا فندکی هم پیدا نمی شود، وحشت نکنید. با یک باتری قلمی و فویل (مثلا فویل هایی که برای بسته بندی آدامس به کار می رود) می توان آتش روشن کرد. فویل را برش دهید و یک نوار بلند و باریک درست کنید، سپس آن را از وسط تا کنید و بصورت مورب از محل تا شده برش دهید طوری که بعد از باز شدن، باریک ترین قسمت نوار وسط آن باشد (مطابق عکس زیر).
دو سر نوار را از سمت فلزی به دو قطب مثبت و منفی باتری وصل کنید و منتظر بمانید تا فویل آتش بگیرد.
۵- اگر شترمرغی به شما حمله کرد، به شکم دراز بکشید
اگر شترمرغی شما را دنبال کرد و جایی هم برای پناه گرفتن پیدا نکردید، دویدن فایده ای نخواهد داشت چون سرعت این پرنده از انسان بیشتر است. روی زمین به شکم دراز بکشید و خود را به مردن بزنید. سر خود را با دستها بپوشانید تا از جمجمه تان محافظت کنید. شترمرغ ممکن است شما را لمس کند یا حتی روی بدنتان بایستد پس آماده باشید. ممکن است با این روش به شما آسیب هایی هم برسد، ولی ریسک آسییب دیدگی بسیار کمتر از حمله مستقیم پرنده خواهد بود.
۶- از شلوارتان بعنوان وسیله ای برای شناور ماندن استفاده کنید
اگر در آب افتادید و هیچ چیز شناوری هم وجود نداشت که شما را روی آب نگه دارد، شلوارتان را درآورید. پاچه های شلوار را با یک گره ساده به هم گره بزنید. سپس قسمت کمر آن را از آب خارج و با حرکتی سریع شلوار خود را از هوا پر کنید و بلافاصله کمر را محکم نگه دارید تا هوا خارج نشود.
می توانید این مراحل را چند بار تکرار کنید تا هوای هرچه بیشتری در شلوار جمع شود. بعد سر خود را بین پاچه ها قرار دهید و از آن به عنوان جلیقه نجات استفاده کنید (مطابق عکس زیر)
۷- با استفاده از ملحفه های تخت از یک ساختمان چند طبقه خارج شوید
اگر لازم است که از ساختمانی بیشتر از ۲ طبقه خارج شوید و تنها راه خروج هم پنجره یا بالکن است، تا آنجا که می توانید ملحفه بردارید و با گره زدن آنها به هم طنابی درست کنید. با یک ملحفه هم حلقه ای بسازید و آن را به انتهای طناب گره بزنید. حالا این طناب را به تخت یا یک چیز سنگین دیگر ببندید. یادتان باشد که یک بالش را هم روی لبه پایینی پنجره قرار دهید تا از اصطکاک بیش از حد طناب و لبه پنجره جلوگیری شود.
۸- با شاخه های درختان و پارچه برزنتی یک قایق کوچک بسازید
اگر شرایطی پیش آمد که مجبور بودید از رودخانه یا دریاچه ای عبور کنید و یک پارچه برزنتی هم داشتید، می توانید یک قایق بسازید. برزنت را روی زمین پهن کرده و شاخه های سبک و کوچک را وسط آن قرار دهید. در واقع باید برزنت را با چیزهایی که روی آب شناور می مانند پر کنید و هوایی که در فواصل بین آنها قرار می گیرد نیز به شناور ماندن قایق تان کمک خواهد کرد. گوشه های برزنت را به هم گره بزنید و کل قایق را هم با یک طناب یا مانند آن ببندید. حتما قایق تان را ابتدا در آب کم عمق امتحان کنید تا مطمئن شوید که می تواند وزن شما را تحمل کند و در ضمن خوب بسته بندی شده تا از هم نپاشد.
۹- از تخته مدار به عنوان یک جسم برنده استفاده کنید
می توانید از تخته مدار برای ساختن یک پیکان یا نیزه استفاده کنید. البته برش زدن و شکل دادن به تخته مدار کمی سخت است، ولی اگر آن را تیز کنید ابزاری عالی خواهد بود.
۱۰- با یک قوطی خالی اجاق قابل حمل درست کنید
با یک قوطی خالی بزرگ و یک چاقوی بزرگ و قوی می توانید یک اجاق کوچک بسازید. همانطور که در شکل نشان داده شده است، درپوش قوطی را بکنید و برش های عمودی کوچکی در بدنه قوطی ایجاد کنید. نیمی از آنها را به سمت داخل خم کرده و نیم دیگر را در محل خود نگه دارید تا پایه ای برای تابه یا قابلمه تان درست شود. سوراخی هم در یک طرف بدنه ایجاد کنید تا بتوانید از طریق آن چوب ها را داخل اجاق تان قرار دهید.
آیا شما هم می توانید نکات مفید دیگری به این فهرست اضافه کنید؟ خوشحال می شویم نظرات تان را در بخش زیر بخوانیم.
Leave a Review