مصاحبه ها روشی عالی برای تمرین مهارت نویسندگی شما می باشند که ربطی به ژانر نوشته های شما ندارد. چگونه میتوانید سوالاتی را برای مصاحبه بنویسید که گفتمانی تاثیرگذار را بوجود آورد؟ در زیر به چند نکته در مورد فرایند ساخت مصاحبه و نحوه نوشتن سوالات مصاحبه به جهت گرفتن نتایج بهتری از آن اشاره می کنیم.
جادوی مصاحبه
شما در مصاحبه باید با طرف مقابل خود گفتگو کنید نه اینکه او را بازجویی کنید. یک مصاحبه کننده خوب باعث می شود طرف مصاحبه شونده احساس راحتی کند. وقتی دائما به لیست سوالات مصاحبه خود رجوع می کنید باعث می شوید مصاحبه شونده دچار واهمه شود. سوالات شما باید به گونه ای باشند که بتوانند گفتگو را فراتر از سوالات پیش ببرند.
چگونه سوالات بهتری برای مصاحبه خود بنویسیم:
-
درباره عملکرد فرد سوال کنید
سعی کنید در مورد عادات و اعمال طرف مقابلتان سوال کنید. در مورد آنکه در کتابشان چه میخواهند بنویسند سوال نکنید بلکه از آنها بپرسید چطور ایده آلهایی که در کتابهایشان می نویسند را در زندگی شخصی شان بکار می برند. به درون آنها نفوذ کنید تا بفهمید برای موفق شدن چه روال روزانه ای دارند. اگر بتوانید کاری کنید که افراد به جای توضیح دادن باورهایشان نسبت به خود، نحوه انجام کارهایشان را توصیف کنند تصویر شفافتری از آنها بدست می آورید
-
سوالات « رو به جلو» بپرسید
هیچ گاه نپرسید چه چیزی شما را شبها بیدار نگه می دارد؟. بپرسید: امشب بعد از این مصاحبه چه چیزی شما را بیدار نگه می دارد.
سوال کردن در مورد شرایط آینده به مصاحبه شونده می فهماند که برنامه های آینده شما برایتان از موفقیتهای گذشته آنها جذابتر است.
-
سوالات آزاد بپرسید
برای آنکه مصاحبه شونده را تشویق به صحبت کردن کنید سوالات بسته ای که تنها جوابی کوتاه دارند نپرسید. سوالات بازی را بپرسید که نتوان آنها را با بله و یا نه پاسخ داد. همچنین وقوع برخی رویدادها را از آنها سوال کنید. مثلا بپرسید اولین روز دانشگاه شما چطور بود؟ کافی است سوالاتی که با « چطور» شروع می شوند را بپرسید تا طرف مقابلتان را به حرف زدن وادارید. مثلا: چطور این کار را انجام می دهید؟ یا چطور پیش رفت؟
-
سوالات احمقانه بپرسید
اگر گیج شده اید سراغ سوال بعدی نروید. توضیح بخواهید حتی اگر فردی احمق دیده می شوید. شما نباید شروع به نوشتن مقاله خود کنید و متوجه شوید که به دلیل گیج شدن در زمان مصاحبه نمیدانید درباره چه صحبت می کنید. همچنین وقتی به فرد مصاحبه شونده می گویید که میخواهید از او یاد بگیرید به او حس غرور می دهید. بی وقفه سوالاتی را پشت هم قطار نکنید. هدف شما آن است که فرد مقابلتان را بهتر بشناسید پس وقتی سردرگم می شوید از توضیح خواستن نترسید.
-
سوالات هدفدار و شاد بپرسید
وقتی آماده هستید از سوالات مصاحبه فراتر بروید و سوالات خود را ترکیب کنید. از سوالات سخت نترسید اما سوالات غیرجدی تر نیز بپرسید. گاهی سوالات خنده دار بپرسید. این گونه مصاحبه خود را برای مخاطب جذابتر می کنید. تحقیق کنید و ببینید فرد مصاحبه شونده در مصاحبه های قبلی در مورد چه موضوعاتی صحبت کرده است. سپس بررسی کنید کدام بخش از داستان یا تجربه مصاحبه شونده بیشتر با مخاطب شما ارتباط دارد.
-
ابتدا سوالات کوتاه و سپس سوالات تکمیلی بپرسید
سعی نکنید همه سوالاتتان را در قالب یک سوال بزرگ بپرسید. در عوض سوالتان را به دو بخش تقسیم کنید. سوالات تکمیلی اهمیت زیادی دارند. در مصاحبه سوالات اولیه را کوتاه کنید و سپس سوالات تکمیلی بپرسید. نه تنها پردازش سوالات کوتاهتر برای مصاحبهشونده آسانتر است، بلکه به جای محدود کردن فرآیند مصاحبه، زمانی که فرد فقط به یک بخش پاسخ میدهد، پاسخهایی را برای تمام بخشهای سوال دریافت می کند.
.
Leave a Review