خانواده اولین و اصلی ترین رکن و سنگ بنای هر اجتماعی است. امروزه دیگر کسی نیست که اهمیت یک خانواده سالم و منسجم را در پرورش و شکل گیری انسان های سعادتمند و شاداب در جامعه انکار کند. با هم ۶ مورد از دلایل متزلل شدن پایه های خانواده و گسست عاطفی بین زوجین را از نظر خانم دکتر انصاری مشاور خانواده مطالعه میکنیم:
۱- بىاحترامى به فامیل طرفین
احترام عروس به پدر و مادر یا فامیل داماد باعث ازدیاد علاقه داماد به اوست. در حدیث آمده: «أَکْرِمُوا کَرِیمَ کُلِّ قَوْمٍ» «بزرگ هر قومی را احترام بگذارید.»
۲- سوءظن بیمورد
سوءظن و گمان بد بردن نسبت به هر فردی زشت و ناروا است و نارواتر از آن در محیط خانواده است. هر کس به این بیماری مبتلا شد، زندگی را بر خود و خانوادهاش تلخ میکند، بهانهجویی میکند و آن را تعقیب میکند. چون یکی از آثار زشت بدگمانی تجسس است که در احادیث هم از آن نهی شده است. خانوادهای که به مرض بدگمانی دچار شود، آسایش و خوشی نمیبیند. مثلا: چه کسى بود به او سلام کردى؟ چه کسى بود پشت تلفن؟ این چه کسى بود در مغازه ات؟ یا در اداره؟ بنیاد چنین خانوادهای همواره در معرض خطر است و ممکن است حتی به طلاق و جدایی هم بینجامد و یا جنایتی را در پی داشته باشد. توجه به مفاسد فردی و اجتماعی سوءظن و نیز خود را در مظان اتهام قرار ندادن، از راههای علاج این رذیله اخلاقی است.
۳- عدم آراستگی
به مردان و زنان در خانواده توصیه می شود تا برای یکدیگر آرایش کنند و خود را بیارایند. شاید بسیاری تصور کنند که این آراستگی فقط مختص زنان است و مردان از این امر مستثنا هستند اما باید بدانیم که پاکیزگی و زیبایی مختص به زنان نیست بلکه مردان نیز به همان اندازه باید به ظاهر خود در منزل رسیدگی کنند و آراسته باشند.
عدم آراستگی یکى از چیزهایى است که اختلافات بین زن و شوهر را به دنبال دارد. بسیار مواجه شدهایم با مردانی که به نظافت و تمیزی پوشش خود مقید نیستند، با لباسهای کثیف و ژولیده در منزل حاضر میشوند، مقید به معطر بودن در خانه نیستند و بوی بد عرق بدن و پاهایشان خانواده را اذیت میکند اما در بیرون از خانه دوش ادکلن و عطر میگیرند، و شیکپوشی را مختص بیرون از خانه میدانند. به آراستگی ظاهر خود در مقابل همسرانشان توجه خاصی داشتند
«چه بسا که بیتوجهی مرد به آراستگی ظاهر سبب گردد که زن از پاکدامنی فاصله بگیرد و یا بالعکس.»
۴- دخالتهای نابجاى اطرافیان
یکى دیگر از عوامل اختلاف بین زن و شوهر که عامل فتنه نیز مىشود، دخالت دیگران است. مشاوره دادن بر #زوج جوان کمتجربه که زندگی مشترک خود را تازه آغاز کردهاند، لازم و خوب است. راهنماییهای درست و آگاهانه اطرافیان میتواند گِرِهگشا و مفید باشد اما اگر دیگران مستقیما در زندگی آنها دخالت کرده و نظر خود را تحمیل کنند، این امر باعث ایجاد اختلاف و درگیری بین این دو جوان میشود. در بعضی از خانوادهها دیده میشود که مادرِ زن دخالتی در زندگی دختر خود کرده از طرفی مادرِ شوهر نیز وارد زندگی پسر خود میشود. برادرِ زن به گونهای وارد شده و در مقابل برادرِ شوهر نیز خود را در این نزاع شرکت میدهد لذا این دخالتها و نزاعها کانون گرم این خانواده را سرد و بیروح کرده و به میدان نبرد و تاخت و تاز اطرافیان تبدیل میکند که تنها قربانیان این جنگ آن دو جوانی هستند که تازه قدم به زندگی مشترک خود گذاشتهاند.
۵- توقعات بیجا
انسانها همواره خوبیهایی را که در حق دیگران کردهاند، به یاد دارند و از اینکه در مقابل آن خوبیها پاسخی دریافت نمیکنند، ناراحت شده و از بینمک بودن دست خویش گلایه دارند اما در مورد کوتاهیهای خود و خوبیهای دیگران چندان حضور ذهن ندارند. وقتی در یک #خانواده همه اعضای آن با چنین نگرشی اعمال یکدیگر را مورد ارزیابی قرار دهند، طبیعی است که همواره در میانشان ناراحتی و گلایه خواهد بود. راه از بین بردن این گلایهها کم کردن توقعات است. انسان باید توقعات و انتظاراتش را از دیگران بریده و به خالق خویش وابسته نماید و از کسی انتظار نداشته باشد که خوبیها و نیکیهای او را جبران کند.(مهرورزی به جای مهر طلبی)
توقعات بیجا و چشم و همچشمیها که بیشتر در میان زنان شایع است، مخرب خانوادههاست. سرزنشهای زن است که مرد را به کارهایی گاهأ غیر مشروع وا میدارد. چاره این کار، کم کردن توقعات است. یعنی هر کسی در زندگی، قدر نعمتهای داشته خود را بداند. با توجه به اینکه امکانات و توان مالی افراد متفاوت است، نباید به خاطر خواستههای نابجا، غیرضروری و غیرعاقلانه، کانون گرم خانواده را تلخ نموده، مرد خانواده را به خاطر هوی و هوسهای زنانه و زیادهطلبیها به زحمت و گاهی کارهای نامشروع واداشت.
۶- سبک زندگی غیردینی
باید بدانیم امروز ما با غول پرنده افسانهای ۱۷ هزار سر و دست و پایی روبهرو هستیم که همه دنیا را به هم میدوزد و مرتبط میکند. غولی که چنگالهای نحس خود را در بدنه خانواده فرو میکند و نگوییم در یک آن بلکه با چند پرده نمایش خانه و خانواده را بر میچیند که اگر برای قدیمیها از این غول میگفتی دهانشان از تعجب باز میماند که مگر میشود؟!
تماشای برنامههای متنوع ماهوارهای و مقایسه منفی خود با شخصیتها و داستانهای این برنامهها، میتواند خوراک لازم، برای ایجاد یک درگیری حسابی بین زن و شوهر را فراهم کند. در واقع باید بپذیریم برنامههای ماهوارهای در فضا و جامعه دیگر ساخته شده و منطبق با هنجارها و ارزشهای آن جامعه است که به طبع، برخی از این هنجارها و ارزشها، با جامعه ما تداخل دارد و حتی متضاد است.
ختم کلام اینکه 👇 👇 👇
اگر بخواهیم زندگی خود و همسرمان را با توجه به مشاهدات برنامههای ماهوارهای مقایسه، تفسیر و ارزیابی کنیم، خوب معلوم است که به در بسته میخوریم. این در بسته میتواند منبع ناکامی، سرخوردگی و خشم ما را فراهم کند و در نتیجه باعث بروز تنش و درگیری در محیط خانواده شود. مقایسههای ذهنی نادرست، انتظارات نامعقول، توجیهات اشتباه، نارضایتی بیمورد، حسادت، روابط پنهانی و… در روابط همسران، همگی میتواند ناشی از تاثیر همین برنامههای ماهوارهای باشد.
موفق ، شاد و پیروز باشید 🌺 🌺 🌺
نویسنده: خانم دکتر انصاری، مشاور و درمانگر خانواده و زوج
Leave a Review